Язовир Тича няма да ограничи водоподаването за напояване, защото в него има достатъчно обем за питейни нужди за идните две години. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на последния парламентарен контрол.

На тръни: Язовири на "капка" от пресъхване

Водоемът, който се намира в Шуменско, близо до Велики Преслав, е седмият по вместимост и с най-голяма обиколка в страната. Той отговаря за водоснабдяването на Шумен, Търговище и Велики Преслав и още няколко населени места, използва се и за напояване. В края на миналата година нивото на язовира спадна драстично, което притесни хората от региона и се появиха слухове за източването му и използването на водата за производство на електроенергия.

Десислава Танева отрече през 2019 г. да са подавани водни маси за енергодобив, като обясни настоящото състояние на водоема със сушата и слабите валежи от дъжд и сняг през последните няколко месеца. Според нея през 2020 г. няма да има ограничение във водоподаването и обезпечаването на напоителния сезон, а ако се стигне до подобна необходимост, „Напоителни системи“ - Шумен ще може да осигури алтернативен водоизточник за напояване от язовир Шумен. По думите й всички данни към момента говорят за това, че поливният сезон е обезпечен.

Тя поясни, че към 3 февруари тази година наличният обем в язовира е 167.653 млн. куб. м, като съответно наличният полезен обем е 127.653 млн. куб. м. Мъртвият обем на язовира е 40 млн. куб. м.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зърнопроизводители: Валежите спасиха есенниците, за пролетниците трябва още

На Северозапад: Снегът връща водата в реките и язовирите

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани