По депутатско настояване земеделското министерство предостави справка за продажбите на земи – частна държавна собственост, представляващи стопански дворове и прилежащите им постройки, от землищата София-град, Бургас и Ямбол за последните 5 години.

Министерството: Земеделците да се регистрират преди началото на пръсканията

В София през този период има три заповеди, с които се разрешава продажбата на имоти на държавна собственост по реда на чл 27. ал 6 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Текстът гласи: „Лицата, които са придобили собствеността върху сгради и съоръжения от имуществото на организациите по §12 от преходните и заключителните разпоредби, могат да придобият застроените и прилежащите площи без провеждане на търг. Застроените и прилежащите площи, включително когато са разположени извън границите на урбанизирана територия (населено място или селищно образувание), се оценяват по реда на чл. 90 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост” .

Съгласно разпоредбите стойността на земите се внася по бюджета на Министерството на земеделието или се изплаща с равни по стойност поименни компенсационни бонове.

По тази процедура в София на 13 януари 2021 г. е сключен един договор за покупко-продажба, с който е прехвърлено правото на собственост върху имот с площ 3 856 дка, в землището на район Кремиковци, на стойност 64 320,00 лв. (16 680 лв./дка). По останалите две заповеди още няма сключени сделки. Заявителите в първата са се отказали, а по втората в момента тече срока за плащане.

Продажбите през 2019 г. г. 2020 г. в област Бургас варират от 2030 лв./дка до 26 883 лв./дка, в зависимост от характеристиките, местоположението и определената пазарна стойност от независим оценител на недвижими имоти.

За имоти в землището на област Ямбол са извършени продажби през 2018 г., 2019 г., 2020 г., 2021 г., на стойност от 1748 лв./дка до 3825 лв./дка. 

Вижте подробно сделките в таблиците по-долу: