Борбата с бръмбарите, преносители на салмонела, е актуалната тема в наши дни. Холандски фермер, който отглежда бройлери, споделя как се е избавил от опасните бактерии, пише poultryworld.net.

Удар: Полицията задържа един тон пилешко месо без документи

Ад Янсен е на 54 години и притежава птицеферма в Холандия. В стопанството му има 90 000 бройлери в 3 птичарника. През 2016 г. го сполетява сериозна неприятност: проби от два от птичарниците дават положителен резултат за салмонела. След анализ на ситуацията става ясно, че заразяването е станало от купена преди време постeлка.

Ако в миналото беше лесно да се справяме с някои щамове на салмонелата, казват експерти, то в последните години с появата на новия щам Infantis преодоляването на заразата става трудно. Ето защо е препоръчително постeлката да се тества винаги за биобезопасност.  

Янсен и холандски експерт разработват план на действие. Те се консултират с ветеринар и начинанието им се увенчава с успех. Стартирайки през октомври 2017 г., проби от фермата се взимат всяка седмица и така в продължение на месец и половина.

салмонела "Чрез правенето на проби всяка седмица може да проследите на какъв стадий се заразяват пилетата. Всичко бе щателно измито и дезинфекцирано до доставката на бройлерите. След това започна тестването. Вземахме проби отвсякъде, включително от пукнатините в птичарниците", разказва Янсен. Именно в пукнатини той открива салмонела, които впоследствие запечатва с помощта на гел. Може да се използва още цимент или битум. Зависи какъв е типът строеж.

Следващата част от борбата е справянето с т.нар. торни бръмбари Alphitobius diaperinus.

салмонела

Ако в птичарника има бръмбари с положителен резултат за щамовете Salmonella infantis или S. java, не е възможно да решите проблема, докато не унищожите насекомите.Самата дезинфекция на помещенията Янсен провежда с хлор.

"През изминалите години тествахме различни продукти и видяхме сериозни разлики в ефективността. Хлорът се оказа най-доброто дезинфекциращо средство и дава максимални резултати", казва експерт в борбата със салмонелата.

салмонела

В резултат на последователното изпълнение на плана през април 2019 г. фермата на Янсен е вече напълно чиста от салмонела. Въпреки това фермерът продължава да взема седмични проби.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пилешко със салмонела: Заловени са още 19 тона

Хванаха 24 тона вносни домати и пипер с пестициди

Нюкясълската болест чука на границата