Заради огнища на заболяването Нюкясълска болест по птиците в северната ни съседка БАБХ провери всички индустриални ферми в България за изпълнение на Програмата за контрол. 

Отварят приема за хуманно отношение към птиците

Ветеринарните власти посочват, че ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест е извършването на ваксинация. Тяхната проверка показва, че у нас се ваксинират всички стада в индустриалните ферми. 

Съгласно програмата индустриалните ферми имат ангажимента да осигурят ваксини и за птици в обекти тип „заден двор“ в 10-километрови зони около тях. 

Ваксинация в личните стопанства е извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. На собствениците, които не са изпълнили ангажимента си, се връчват предписания за незабавно изпълнение. 

В региони, където индустриалните ферми имат затруднения по изпълнението, те ще бъдат подпомогнати от Областните дирекции по безопасност на храните. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обърнат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си.

БАБХ: През 2019 г. са взети над 2000 проби за официален контрол, като няма констатирани огнища на псевдочумата в България.

Програмата за контрол на Нюкясълска болест цели да докаже няма инфекция с вируса по домашните и диви птици. Тя включва вземането на кръвни проби на неваксинирани срещу болестта домашни птици от кокошевия вид и доплаващи птици, включително диви птици. 

Изследват се съмнителни за инфектиране птици, както и такива, отглеждани в зоопарковете. Извършват се клинични обследвания на възприемчиви птици и задължителна поголовна ваксинация на кокошки-носачки, родителски стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби.

Освен за Нюкясълска болест обектите са проверени и за болести по птиците като салмонела и инфлуенца. Извършена е също комплексна проверка за биосигурност на фермите.

Предвид на ситуацията с птичия грип в Европа засиленият официален надзор над птицевъдните ферми в страната ще продължи.