Скандалният внос на пилешко месо от Полша, замърсено със салмонела, избухна в началото на декември. Само за десет дни в края на 2019 г. общото количество на спряното от пазара заразено пилешко месо надхвърли 22 то-на.

Фермер: Изкупната цена на пилешкото е нагоре

„Написахме писмо на поляците. Имах и среща с полския министър на земеделието. Има Европейски орган по безопасност на храните, който контролира Полша и техния орган по безопасност на храните. Европа е приела всички обяснения и планове за действия, които поляците правят по предприятието си относно хигиенизирането“, обясни земеделският министър Десислава Танева пред журналисти по време на Зелената седмица в Берлин. 

Въпреки че съгласно европейската регулация това предприятие е в правото си да търгува на общия пазар, ветеринарните власти у нас започнаха да вземат проба за салмонела на всяка пратка от Полша.

„Ако пробата е отрицателна, тогава месото се пуска на пазара. Имаме издадена такава заповед. БАБХ много стриктно си спазва европейското законодателство. Дори със заповедта, по която в момента работи, ние може да имаме неприятности с Европейската комисия (ЕК)“, допълни ресорният министър. 

Танева: „Няма влязла доставка на пилешко от Полша, на която не й е взета проба и тя да е пусната на пазара.“

Пробите се вземат на местата, където се получава пратката. Това няма как да стане още на границата заради принципна на свободна търговия в Европейския съюз. По същия начин се затруднява и проверката на месо, заразено с чума по свинете.

„В условия на епизоотия, каквато имаме с АЧС, за която няма лечение и се разпространява по такива вектори, без значение вътрешна граница ли е или къде, ще настояваме да имаме права на проверки, както е в 3-километровата зона. Там се прави контролно-пропускателен пункт и се проверява дали в багажното има месо. Но когато не си в такава зона и нямаш огнище, а знаеш, че това е пътно трасе на пренос, трябва да имаш това право“, убедена е Танева.