Хванати са нови три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Защо не можем да хванем салмонелата още на границата?

Цялото количество е близо 50 тона – 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче. 

Месото е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар. Резултатите от пробите са получени на 20 януари.

То е проверено във връзка със засиления контрол на Агенцията върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. 

БАБХ: „Установената салмонела е от щам, който не е патогенен за човешкия организъм.“

Изготвена е нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF), която да уведоми полските компетентни власти за откритото замърсяване.

Заради скандалния внос на пилешко месо от Полша, замърсено със салмонела, който започна още в началото на декември, ветеринарните власти у нас започнаха да вземат проба на всяка пратка от там.

Пробите обаче се вземат на местата, където се получава пратката. Това няма как да стане още на границата заради принципна на свободна търговия в Европейския съюз, уточни преди дни земеделският министър Десислава Танева. Тя многократно увери, че няма влязла доставка на пилешко от Полша, на която не й е взета проба и тя да е пусната на пазара.