49-годишен свиленградчанин е заловен с недекларирани пестициди на контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“, съобщават от областната дирекция на МВР, цитирани от haskovo.info.

Красимир Кумчев: Ако препаратите от Турция са вредни, защо внасяме плодовете и зеленчуците им?

Случката се разиграла в сряда. Икономическите полицаи са селектирали за проверка леката кола “Пежо” на влизане от Турция.
В автомобила са открити 60 литра течност със специфична миризма на пестицид. Недекларираната стока е задържана с разписка от Агенция „Митници“.

Инспекторите на оставили нещата така и проверили и имот на свиленградчанина. Те посетили къщата в село Пъстрогор, където са намерени още 216 литра от същата течност, складирани в пластмасови туби. Предстои съставяне на акт по Закона за митниците, заключват униформените.

В началото на месеца правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С приетите промени се криминализира производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита.

Предвидено е наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба от 2 000 до 4 000 лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.