През първата половина на пролетта и при температури около 20 градуса по житото се появява кафявата ръжда, наричана още листна ръжда. Това е най-опасната и най-широко разпространена болест по посевите в нашата страна, твърдят специалистите.

Как да опазим посевите от неприятели с по-малко химия?

Ранното заразяване личи по това, че растенията са ниски и братят по-слабо. После те образуват дребни класове, а зърното е дребно, шуплесто и чупливо. По листата се образуват кафяви петна и те постепенно го обхващат.

„Стопаните трябва да правят огледи на площите особено при сегашните климатични условия, които са благоприятни за развитие на заболяването. Вятърът и обилното азотно торене също могат да доведат до бързо разпространение на патогена“, обясни агрономът Валя Петрова. 

Критичният период за развитие на болестта е от първия флагов лист до образуването на първия осил и появата на класа. Опасността не бива да се подценява в никой стадий, защото кафявата ръжда може да нанесе сериозни щети върху реколтата

„Ако стопаните забележат тези симптоми, трябва да реагират незабавно - трябва да третират веднага с фунгициди. Доказано е, че патогенната гъба лесно се разнася от вятър и дъждовете, а заболяването нанася сериозни щети върху реколтата. Зърното дава нискокачествено брашно, а сламата от него дори е опасна за животните“, поясни агроном Петрова.

Съществуват фунгициди, които имат комбинирано действие както срещу всички видове ръжди, така и срещу брашнеста мана и други опасни болести. Ако ранният период за справяне бъде пропуснат, пораженията ще бъдат много по-сериозни, защото масовото заразяване с кафява ръжда обикновено е след появата на класа.

Трябва да се има предвид и това, че сортовете, които зреят по-късно, в този период са много по-уязвими от останалите, подчертават специалистите.