Зърнопроизводителите ликуват и благославят падналите през последните дни валежи, които спасяват вече доста изстрадалите от сушата есенни култури.

Нова надежда: Дъжд и сняг спасяват пшеницата

Дъжд е паднал в почти цялата страна. Количествата са от 5-10 литра на кв. метър в западните райони до 25-30 литра/кв. метър в южните централни и източни райони. Снежна покривка има навсякъде - от 3-4 см в Горнотракийската низина до 30 см в централните части на Дунавската равнина.

Състоянието на есенниците на повечето места в България не беше завидно. На много места стопаните се опасяваха за посевите заради продължителното безводие и липсата на снежна покривка, която да ги предпази от зимните студове.

Сега валежите ще осигурят така необходимата почвена влага и ще защитят поникналите вече култури.

Захлаждането обаче се приема с противоречиви чувства в различните части на страната. То предизвиква радост в по-студените райони, където посевите още не са започнали да се развиват интензивно, а снегът е по-дебел и очакваните ниски температури ще му помогнат да се задържи.

Обратното - стопаните посрещнаха с притеснения и тревога прогнозата за студ в Горнотракийската низина, където някои култури, подлъгани от топлото време, са се събудили, а снежната покривка може да се окаже недостатъчна за пълноценна защита.

Бъдещето на пролетниците все още е неясно. За тях ключово ще е количеството на валежите през следващите 3 месеца, което все още е под въпрос.

"20 см сняг има на блоковете и се надяваме да спаси положението", споделя Спас Милушев, който отглежда 7000 дка маслодайни и зърнени култури край дупнишкото село Червен брег.

Той разчита захлаждането да продължи поне до края на февруари, за да може да се задържи ключовата за есенниците снежна покривка.

"Имахме 30-40% измръзване на ечемика, поне да се спаси останалото. Дано и през март месец да има валежи - заради пролетниците", допълва той.

В ГОРНОТРАКИЙСКАТА НИЗИНА

"Надяваме се, че падналите дъждове в Пловдивско - от 10-12 до 30 литра/кв. метър на места, ще се отразят много добре на посевите. Мога да ги определя, че имат стопанско значение", разказва Людмил Работов от  Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. 

В района продължителната суша е повлияла негативно на рапицата, ечемика и пшеницата. А голямата амплитуда между дневните и нощните температури е довела до пожълтявания на посевите.

Зърнопроизводителят се опасява, че заради прогнозираните минус 10-12 градуса в идните дни, има опасност от изтегляне на корените.

"Случва се при замръзване на почвата и настъпва при корените, които са в горния почвен слой", обяснява Работов. Затова той си пожелава още валежи и дебела снежна покривка, която да защити културите.

"Влагата е сумарно 20-25 литра на кв. метър, но не е достатъчно, защото в дълбоките почвени хоризонти няма влагозапасеност. Под 60 см те са напълно сухи", казва Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

А това е пагубно за пролетниците. Заради досегашното безводие стопаните от Старозагорско се сблъскват с проблеми и с есенниците.

На места има отпадане на някои от зимните братя, които са по-продуктивните. Срещат се и развалени посеви, нападнати от мухи. В някои стопанства нарастването е под 400 растения на квадратен метър, което е недобра заложеност за добив.

"Високите температури през януари доведоха до събуждане на растенията. В момента очакваме рязко застудяване до минус 13 градуса, което води до стрес на растението, отслабват имунитета му и го правят по-уязвимо за болести и неприятели", допълва Цветан Берберов.

"Имаше някои по-слаби посеви, които бяха пожълтели леко. Да се надяваме, че ще се въстановят", казва Стоян Александров от Съюза на зърнопроизводителите от област Ямбол. В региона падналите валежи са около 25-30 литра/кв. метър.

Прогнозата за дъжд и сняг е извела на полето много стопани, които предишните дни са започнали да торят, за да се възползват максимално от влагата.

"Ще има пропаднали площи с рапица", алармира Александров. Растенията не са могли да издържат на засушаването, като тепърва ще се изчислява в какви мащаби е загубата.

В ДУНАВСКАТА РАВНИНА

"Това е първият сняг, който вали във Видинския регион и да се надяваме, че няма да е последният", казва Жечко Андрейнски от Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Валежите от последните дни в областта са между 5-10 литра/кв. метър, а снежната покривка варира от 5 до 20 см. Трябва обаче още много дъжд и сняг.

Според Андрейнски минусовите температури не са проблем за културите. Той очаква и във Видинско да има пропаднали площи с рапица, но вероятно не повече от 500 дка.

"В Ловешко има най-много сняг от цялата страна", отбеляза Цанка Насева от Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч. Снежната покривка е около 30 см.

Ако няма пак трайно засушаване или градушки, надеждите за есенниците са добри. Засега няма информация за пропаднали площи от измръзване, но е имало пожълтяване на пшеница и ечемик от безводието.

В Добруджа също разчитат валежите да компенсират недостига на влага. Сушата там е довела до нападения от мухи и кафява ръжда върху пшеницата. Зърнопроизводителите се притесняват дали ще има достатъчно водни запаси за пролетниците.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Молитвите са чути. Заваля навсякъде

На Северозапад: Снегът връща водата в реките и язовирите

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани