От началото на ноември до сега са натрупани едва 100 литра валежи, показват данните на Добруджанския земеделски институт  в Генерал Тошево.

Иван Киряков: Това количество освен че е крайно недостатъчно, е в пъти под нормата!

 

Експертът допълни: „В момента температурите са ниски, но ако настъпи затопляне, тогава растежът на пшеницата ще се активира и нуждата от влага ще стане драстична”.

 

Това е трета поредна зима без снежна покривка. Натрупването на нужните запаси от зимна влага e от съществено значение за есенните култури. Заради продължителните засушавания преди година се стигна до разораване на 60 000 дка с рапица. В отделни стопанства се стигна и до разваляне на пшеница, макар в по-малък размер. През есента на 2019 г. стопаните от Добричка област избраха да не рискуват и не засяха рапица. Така площите с маслодайната култура са шест път и по-малко, т.е. едва 29 000 дка. 

 

 

1 млн. 245 хил. дка е размерът на посевите с пшеница. Топлото време през декември е провокирало житните растения да прораснат. Проф.Киряков припомни, че преди месец температурите са били пролетни – 18-20 градуса. Добрата новина е, че не се очертават продължителни периоди с отрицателни температури, които да се отразят негативно върху пшеницата.


На места в Добруджа вече се виждат пожълтели пшенични посеви, които освен че страдат от засушаването, са били нападнати през топлата есен от житни мухи и кафява ръжда. В момента надеждите на земеделските производители от Добруджа са за валежи от сняг, които да дадат необходимото на посевите и на почвата. За съжаление и през февруари синоптиците не обещават валежи от сняг.