Лекари от Тракийския университет в Стара Загора ще се грижат за козевъдите в страната. Това каза Деан Тодоров, председател на асоциацията, по време на отчетно-изборно събрание, което се проведе в неделя.
 
 
„При зачестили проблеми и случаи, които не са единични, лекарите ще се погрижат за това да установят какъв е проблемът. Ако в стадото настъпи смърт и козевъдът има съмнение, че това не е случайно, може до 12 часа да занесе трупа в лабораторията на Тракийския университет и там лекарите да я изследват. Ако фермерите не могат да реагират толкова бързо, могат да замразят тялото и да го занесат на специалистите когато могат“, обясни Тодоров.
 
По думите му консумативите ще бъдат за сметка на Тракийския университет. Общо трима са специалистите, които ще обслужват козевъдите. 
 
„Лабораторията на Тракийския университет е акредитирана чрез европейска акредитация. Освен това, ако специалистите тук не могат да направят дадено изследване или да разберат неговия причинител, пробите могат да бъдат изпратени в други лаборатории в страни като Унгария и Германия, с които университетът си партнира“, коментира проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна асоциация (НОА).