Извънредно заседание на Комисията по земеделие се планира да се проведе на 19 юли. Причината е представяне и обсъждане на законопроект за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

С регламент от 29 юни Европейския парламент и Съвета на Европа създадоха нова мярка за подпомагане на фермерите. В тази мярка е дадена възможност на държавите членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони, в размер до 5% от общия принос на ЕЗФРСР за 2021-2022 г. С този ресурс ще се подкрепят земеделските производители и малките и средни предприятия, засегнати от кризата.

Подкрепата, предоставена от държавите членки, следва да допринася за продоволствената сигурност или да се справя с пазарните дисбаланси и да подпомага земеделските производители и малки и средни предприятия, заети в поне една от изброените по-долу дейности, с които се преследват следните цели:

- кръгова икономика;
- управление на хранителните вещества;
- ефективно използване на ресурсите;
- екологични и щадящи климата методи за производство.

 

Подпомагането ще се дава под формата на еднократна сума, която ще се изплати до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявленията за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 г. Максималният размер на подпомагането не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро за малки и средни предприятия.

Какво следва оттук? Ако се събере кворум и законопроектът се гласува, тогава той ще бъде включен в програмата на Народното събрание за тази седмица. А след това се гласува на първо и второ четене в пленарна зала.