С близо 12% са паднали разходите за дълготрайни материални активи в Добричка област през 2019 г. в сравнение с предходната година.

2020-а е направила българските фермери по-богати?

Това показват публикуваните последни данни на Териториалното статистическо бюро. През 2019 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката на област Добрич са 309,8 млн. лв.

Най-голям обем инвестиции са вложени в секторите селско, горско и рибно стопанство – близо 121 млн. лв.

В сектора на транспорта, търговията, складирането, ремонта на машини, хотелиерството и ресторантьорството са вложени общо 92 млн. лв. 

Земеделието е един от водещите сектори в Добричка област и това обяснява най-високия процент инвестиции в него. Около 3,500 млн. дка е размерът на обработваемата площ и това изисква сериозен ресурс. Въпреки това през последните години се отчита тенденция за намаляване на средствата, които се заделят за инвестиране в техника, сгради, складове или земя. Тежката и трудна 2020 г. ще се окаже още по-показателна, тъй като донесе много финансови загуби заради слабата зърнена реколта. Пандемията от COVID-19 също ще промени приоритетите в икономиката. 

През 2019 г. е регистрирана промяна в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове, отчитат още статистическите данни за Добруджа. Цифрите са красноречиви и показват, че все по-малко се инвестира не само в машини и техника за земеделско производство, но и в производствено оборудване и апаратура. Това перо е намалено с 4,3 пункта. 1,2 пункта е регистрираният спад при закупуването на транспортни средства.

Намаляват и вложените пари в закупуването на земя като в този сегмент трендът е с 1,1 пункт надолу. Това рефлектира върху пазара на чернозема, който регистрира с около 15% по-ниски цени на декар. 

Изброените разходи формират близо половината от общия обем на инвестициите в дълготрайни материални активи в Добричка област. В същото време статистиката отчита нарастване на инвестициите за закупуване на сгради, строителни съоръжения и конструкции с 2,5 пункта, които формират 35 % от общия обем на направените инвестиции.