Дойните крави, които бяха поминъкът ни, бяха всички бременни, изгоряха, споделя Емил Димитров – животновъд от хасковското село Белица, и избухва в плач, защото няма какво повече да се каже след тази трагедия.

Стадо крави изгоря в Хасковско

На 23 ноември в 3:00 часа през нощта семейната ферма на Красимир Димитров и сина му Емил е унищожена от пожар. Пламъците поглъщат зимния обор с крави, съседни постройки и собствения им дом, където живее младото семейство Димитрови с невръстния им син. 

„Всичките 25 крави, които сега щяха да се телят, да имат малки, ги бяхме вкарали в обора, за да са на топло и да бъдат подготвени за теленето. Една от тях се отели предишния ден. От зор телетата бяха излезли, грозна работа, страшна картинка, всичко изгоря, разказва ужасен Емил.

Във фермата на Димитрови имало около 50 животни. След огнената стихия остават само овцете и козите, защото те не били прибрани още в зимните помещения. Стопанинът говори с любов за животните си и още не може да повярва какво се е случило. Животновъдството е поколенческо при семейство Димитрови, а Емил разказва как преди 10 години с много мерак и усилия е започнал от една крава да изгражда стадо в млекодайното направление. Толкова е отдаден в работата си, че дори се местят с жена си и детето си в къщата до фермата.

Исках да се развивам още, имам син, за него го правех. Много работа има във фермата, но ми е на сърце и не съм искал никога да се отказвам, разказва Емил.

Потресени от трагедията на семейство Димитрови, много техни колеги изразиха съчувствие, желание за помощ и настояване институциите да помогнат на изгубилия всичко стопанин. Иван Венински, който е говедовъд в месодайното направление от региона, сподели пред Агри.БГ, че е потресен от случилото се и ще направи всичко възможно, за да помогне. Той вече е направил своя акция във фейсбук с призив за солидарност.

„Познавам цялото семейство, те са изключително честни, трудолюбиви и скромни хора. Не търсят подаяние, дори се притесняват да не изглеждат зле в очите на хората. Истината е, че всичко при тях е постигнато с много труд, всичко е легално, животните са регистрирани, имат ушни марки и трябва да има начин да бъде помогнато на тези съвестни животновъди“, заявява Венински.

Не обичам да искам от хората, защото и те нямат, времената са трудни за всички ни, казва смирено Емил.

Въпреки че е изгубил къщата и кравите си, фермерът се чувства неудобно от това да поиска помощ. Няма сили дори да потърси правото си на някакъв вид обезщетение по каналния ред. Колегата му Иван обаче смята, че затова сме хора, за да си помагаме, всеки може да се окаже в такава ситуация. Затова той не се отказва и ще продължава да търси начин да помогне на семейството.

Агри.БГ се ангажира също да изпрати запитване до компетентните институции с въпрос каква е процедурата за компенсиране на такива загуби. Публикуваме банкова сметка за помощ, предоставена ни от Иван Венински. Вярваме, че всеки, който желае и иска да помогне, ще намери начин да го направи, дори и да не е чрез финансов превод. Както казва великият съименник на почернения животновъд - Емил Димитров: „Ако си дал от себе си, не си живял напразно!“, нали?

Банкова сметка
IBAN: BG74STSA93000020319385
BIC:STSABGSF
Емил Красимиров Димитров