Срещата на върха по животновъдството отваря врати във вторник в "Sommet de l'Élevage" в Клермон-Феран и ще се проведе до четвъртък на фона на трудностите, които среща секторът в цяла Европа.  

 Вижте програмата на Националното животновъдно изложение в Сливен за 2023 г.


Министърът на земеделието Кирил Вътев посети форума и се срещна с френския си колега Марк Фено. 

По време на обиколката си в една от залите, в която асцент е говедовъдството, министър Вътев успя да разговаря и с кмета на Клермон-Феран Оливие Бианки. 

 

Очакват се около 105 000 посетители, повече от 1550 изложители и 2000 елитни животни. Изложението е разположено на 200 000 м², от които 90 000 м² е чистата щандова площ. 25 на сто от щандовете са вътре, а останалите 75% са разпологени на открито. 

Организаторите очакват 300 международни компании от 32 различни държави. Водещата европейска изложба, тази година тя отново демонстрира съвършенството на развъждането в Европа. Посетителите ще могат да видят 24 породи говеда, 27 породи овце, 4 породи кози, 15 породи коне и магарета както и 5 аукционни продажби на добитък. 


Предвидено е да се проведат над 100 конференции и симпозиуми, предстоят и 35 посещения на ферми и агропромишлени обекти. 

От страна на говедовъдството изданието през 2023 г. ще бъде домакин на националните състезания на две породи със силно международно присъттвие - Лимузин при месодайните говеда и Швейцарско кафяво говедо при млечните.  

"Sommet de l'Élevage"  не е само събитието на годината за животновъдната индустрия, на него се срещат също така много политици, институции, фермерски организации и съюзи. През тази година Грузия е почетен гост, а централна тема ще бъде устойчивостта в животновъдството.