В равнината на Северозапада само за денонощие огньове лумнаха в стърнища и сухи треви на 8 различни места във видинско, монтанско и плевенско.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Така е по този край. Само чакат да се вдигне снега и веднага палят.  Някои го правят, за да изгорят храстите и да са им чисти ливадите и стърнищата, а други просто си мятат фаса и въобще не ги интересува какво ще се случи“, обяснява Иван Кирилов, който пасе овцете си недалеч от опожарена ливада.

В Плевенско само за 24 часа са локализирани и изгасени пожари в стърнища, масиви със сухи треви и нискостеблена растителност в землищата на село Дебово, село Гривица, град Левски и град Гулянци. Всичките лумнали през светлата част на денонощието.

„Аз съм почти непрекъснато с овцете навън по това време и то от години. Не знам какви са тези хора. Нито веднъж не видях някой да пали, а е лумвал огън на има-няма 200 – 300 метра зад гърба ми. Хитри са. Казват, че си имат някаква стратегия и затова никога не ги хващат“, разказва още Иван.

Най-голяма площ от целия регион е опожарена в монтанското село Липен, където огънят е обхванал цели 50 декара. По същото време са гасени и по-малки площи – 4 декара край Вълчедръм, само един в монтанското село Замфир. Най-бързо е потушен пожар в сухи треви в землището на видинското село Шишенци и там пораженията от огъня са най-малки.
За сега снегът се е задържал в планинските райони на региона и заради него там опасност от пожари няма.