Производителите с пропаднали на 100% площи през 2021 г. все пак ще получат компенсациите си. Това стана ясно по време на среща с най-големите неправителствени асоциации в секторите “Плодове” и “Зеленчуци” в земеделското министерство.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Браншовите структури се срещнаха със заместник-министрите Иван Христанов и Момчил Неков и техните екипи.

“На срещата ни уведомиха, че веднага след приемане на бюджета за 2022 г., ще се пристъпи към изплащане на обезщетенията по държавната помощ за природни бедствия”, коментираха от бранша пред Агри.БГ.

В рамките на срещата, браншът настоя за увеличаване на кризисното подпомагане по Ковид мярката.

“Категорични сме, че парите трябва да са повече, тъй като всички отчитаме голямото поскъпване на разходите за производство - торове, горива, препарати за растителна защита и най-вече на работната ръка, която не само че липсва, но и значително нараства като едно от основните пера на разходите за производство на плодове и зеленчуци”, обясняват производителите.

По думите на асоциациите, присъствали на срещата, намалената покупателна способност и изключително свитото потребление в условията на криза притесняват целия сектор.

От бранша настояха и за незабавното връщане на многодневните трудови договори за сезонните работници в земеделието, които те ползваха през 2020 г.

“Беше ни обещана работна среща с екипите на земеделското министерство и на Министерството на труда за подобряване на системата за регистрация на еднодневните договори. И още, за осигуряване на достъп на социалните служби до информационната система на НАП, за да се знае стойността на получените възнаграждения. Така ще се избегне писането и изпращането в цялата страна на служебни бележки за получените възнаграждения от трайно безработните, подавайки заявления за помощи по всичките направления, по които имат права”, обясни Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Без решение обаче остана искането на бранша за допълнителен извънреден прием само за производители на плодове, които поради липса на реколта през 2020 г., останаха извън схемата за подпомагане по COVID-19, което беше изплатено през изминалата година.

“Всички тези производители са без обвързано подпомагане за 2021г. и без компенсаторно плащане по Ковид мярката, а са работили в условията на криза през 2021 г. и в момента са в най-тежко финансово състояние и невъзможност да поемат завишените разходи за новото производство”, коментира Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Асоциациите добавиха, че очакват нов диалог с екипа на земеделското ведомство и търсене на възможност за спешно разрешаване на въпроса с изключително тежкото положение на тези производители.

От страна на неправителствения сектор участваха представители на Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Национална био асоциация и Национална асоциация на градинарите в България.