Най-големите шест неправителствени организации в секторите “Плодове” и “Зеленчуци” се срещат със земеделския министър д-р Иван Иванов. Срещата тече и в момента, като на нея се обсъждат наболели теми за сектора, които не търпят отлагане, научи Агри.БГ.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

“Набелязали сме доста точки, тъй като до преди дни обсъждахме нещата за новия програмен период. А нашата среща в момента е свързана с оперативната работа за 2022 г. Останаха много неща от миналата година, които така и не се осъществиха”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Основната тема, която БАМ-Я ще повдигне на срещата, е свързана с напояването.

“Много неща остават висящи. Земеделският министър каза, че е освободил старото ръководство на "Напоителни системи" ЕАД, но ние искаме да имаме вода от 15 април. Остава много малко време, а ние сме в неведение дали има осигурен финансов ресурс затова и дали ще получим навреме водата”, обясни Петков.

По думите му има множество проблеми и по схемата за зимните пръскания. Друг проблем на дневен ред са и субсидиите. Оказва се, че редица фермери с пропаднали площи все още не са си получили плащанията.

На срещата ще се обсъдят още държавните помощи в секторите “Плодове” и “Зеленчуци”, както и проблема с работната ръка и  връщането на многодневните трудови договори за сезонни работници е земеделието.

Друг особен проблем се появява и при мярката “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19”. По думи на бранша все още има неща за дискутиране, както по новия прием, така и при неполучилите подпомагане от мярката.

Очакванията са от страна на земеделското министерство в срещата да участват земеделският министър д-р Иван Иванов, зам.-министър Момчил Неков, както и зам.-министър Иван Христанов.

От неправителствения сектор присъстват представители на Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Национална Био Асоциация и Национален съюз  на градинарите в България.

Очаквайте подробности след срещата в Агри.БГ.