Бюджетът за земеделие в Европейския съюз остават без промяна за периода до 2020 г. Това е и най-голямото секторно перо в общата политика и бюджет на ЕС. На заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския Парламент еврокомисарят Дачиан Чолош представи бюджета на ЕС за селско стопанство за периода 2014-2020. Въпросното предложение предвижда замразяване на бюджета на нивото от 2013, като по този начин ОСП си запазва челното място в бюджета на ЕС.

Нивото на бюджета на ОСП за 2013 е 371,7 милиарда евро. Възможно е да се разполага с допълнителни 15,2 милиарда евро. Предвидени са 281,8 милиарда евро за директни плащания и пазарни мерки и 89,9 милиарда евро за втория стълб.

Комисията предлага 4,5 милиарда евро за научни изследвания в селското стопанство и2.5 милиарда евро за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията.

Споровете по темата не са приключили. Силно е лобито на Германия и Франция, както и на финансовия комисар за намаляване на бюджета на ОСП за следващия период.