Потреблението на ечемик за производство на бира расте слабо през сезон 2016/17. Това сочат данни на Националният статистически институт (НСИ).
 
 
Прогнозата е, че през настоящия сезон пивоварите ще употребят около 58 000  тона ечемик при 57 000 тона през 2015/16-та, когато пък бе отбелязан спад спрямо използваните от бирената промишленост през 2014/15-та маркетингова година 62 000 тона ечемик.
 
Според прогнозата на агростатистиката на министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2016 г. в страната са произведени 727 000 тона ечемик, като според експертите това е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности.
 
Общото количество е с 4% повече спрямо предходната година. Намалението на ожънатите площи с около 6% до 1,6 млн. дка е изцяло компенсирано от увеличен среден добив с близо 11% до 440 кг/дка, в резултат от благоприятните метеорологични условия. 
През първите пет месеца на пазарната 2016/17 г. изкупните цени на ечемик в страната спадат спрямо предходната година, поради тенденцията на международните пазари.
 
По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) средната изкупна цена на ечемик за периода юли - ноември 2016 г. е 239 лв./тон, с 11,5% по-ниска на годишна база. Намалението се дължи основно на външен натиск, породен от увеличеното предлагане в Черноморския регион (Русия и Украйна) и натрупаните значителни запаси в основните държави - вносители на ечемик, водещо до свиване на търсенето на фуражната култура.
 
 
Допълнително влияе и ръстът на световното производство на пшеница и царевица, които са конкурентни култури на ечемика по отношение на фуража.
 
Общият износ на ечемик от България за маркетинговата 2016/17 година се очаква да достигне около 400 000 тона.
Средната експортна цена, FOB България, за периода юли – септември 2016 г. е 160 долара/тон, с близо 13% по-ниска на годишна база.