Постигането на нисковъглеродно селско стопанство като част от политиката за въглеродна неутралност до 2050 г. е основна тема на неформалната среща в Страсбург на европейските министри на земеделието, сред които е и министър Иван Иванов. 

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

През юли 2021 г. Европейската комисия публикува законодателното предложение, което повишава амбициите на ЕС за намаляване на нетните въглеродни емисии с поне 55% до 2030 г. в сравнение с 1990 г. Селското стопанство има за задача да намали емисиите си и да реализира повече съхранение на въглерод в почвата и биомасата.

„Концепцията за нисковъглеродно земеделие има за цел да намали емисиите на парникови газове и да увеличи съхранението на въглерод в почвата чрез отговорни земеделски практики, като управление на добитъка и оттичане, управление на обработваемата земя, азотно торене, жив плет, опазване на постоянни пасища и влажни зони и други, пише Френското председателство.

Официално обявената българската позиция е, че по отношение на земеделието с ниски въглеродни емисии е необходимо да се запази конкурентоспособността и да се предостави достатъчна компенсация за земеделските стопани за допълнителните усилия, които трябва да направят, за да намалят парниковите емисии.

България предлага намаляване на емисиите и съхраняването на въглерод чрез поддържане на растителна покривка през най-чувствителните периоди в есенно-зимния период, отглеждане на азотфиксиращи култури, прилагане на подходящи сеитбообороти и добавяне в почвата на биоразградима биомаса, инвестиции в технологии за интензивното животновъдство, управлението на оборската тор и производството на биогаз от животновъдните стопанства. 

Прилагането на тези практики обаче е възможно чрез целенасочени инвестиции, подкрепени финансово по адекватен начин, подчертават от Земеделското министерство.

Френското председателство: Прехода на селскостопанските системи изисква подкрепа извън публичното финансиране чрез увеличено частно финансиране.

Става дума за доброволното компенсиране на въглеродните емисии, което позволява на купувачите на въглеродни кредити да допринесат за финансирането на нисковъглеродния преход в селското и горското стопанство.