За несъществуващи ферми в добруджански села сигнализираха животновъди по време на среща, организирана от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в Добрич.

Как да решим проблема с виртуалните животни?
 

Оказва се, че в две кметства в областта фирма е регистрирала 3 ферми и ползва пасища от двете общини. По документи стопанствата съществуват, но на практика изобщо ги няма, сигнализира ощетен фермер, който не е успял да наеме пасища от 700 дка.

„Бръкнахме в една рана. През ден в НОКА постъпват сигнали за виртуални ферми и животни, чрез които се отнемат пасища на реалните фермери. По този начин се източва не само ресурс от национални доплащания и пари по обвързана подкрепа. По този начин оставате без пасища за животните. Всички сигнали 100 % се подават към съответните инстанции”, заяви Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

Той поясни, че в проверените обекти с установени виртуални животни са изписвани процедури по Държавната профилактична програма. Това на практика означава, че в схемите участват и практикуващите лекари. 

Браншовата организация е готова със законодателни предложения, според които пасищата да се раздават на заявени и ОДОБРЕНИ животни. „Заявяваш пасища, проверяват животните чрез кръстосано съответствие и тогава ги получаваш. Т.е. предложението е да не се отдават както досега – с 4 коня или няколко крави. Трябва да си кандидатствал поне по една от схемите и на тази база да получиш пасища през следващата година”, уточнява още Симеон Караколев.  

Подготвените промени на Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи в частта, която касае методиката за разпределение и отдаване на общински пасища и мери, ще се дискутират на заседание на УС на НОКА през следващата седмица. 

От НОКА планират до средата на октомври да внесат предложенията и да инициират дебат, а до края на октомври да бъдат изслушани в Парламентарната комисия по земеделие.