Всяка година пазарът на земеделска техника се допълва с нови машини. Един от сполучливите проекти е дело на нидерландската компания Koppert Machines – комбайн за събиране на репички. Той бе тестван успешно във ферма в Калифорния, САЩ, информира Hortidaily.com.

CEMA: Рекордни поръчки на земеделска техника

Машината е предназначена за прибиране на реколтата от кореноплодни. Обработва едновременно 14 реда, като производителността й достига до 4 000 връзки с по 10-12 репички на тях.

Съединените щати са един от най-големите пазари за репички. Поради липсата на достатъчно работна ръка за прибиране на готовата реколта, автоматизацията се превръща във все по-важен фактор за успеха. Всяка година идват работници от Мексико, но техният труд все повече поскъпва, казва Пол Копърт, представител на компанията-производител.

Електрическият комбайн Grimmway вече втора година по ред събира готовата реколта в калифорнийската ферма. Осигурява висока производителност – по 4 000 връзки репички на час, допълва Копърт.

Сред предимствата на машината е, че е конструирана така, че позволява да се използва и в оранжерии. Тя се задвижва напълно с електричество.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Четири обработки на почвата само с едно минаване

Комбайнът с огромна производителност - 50 т/час

Изобретиха трактор-велосипед