Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

Както беше подчертано в последния барометър на CEMA (септември 2020 г.), общият индекс на бизнес климатът на пазара на земеделски машини в Европа продължава да се подобрява. От октомври 2020 г., когато беше отчетено позитивно ниво, тенденцията нагоре е рязка.

AgriTech Market:  Пазарът на техника зад граница

В момента индексът е +44 при скала от -100 до +100. За разлика от предишни позитивни периоди (например през 2010 г. или 2017 г.), този път подобренията в бизнеса не следват оптимистичните очаквания за бъдещето.

По-точно обратното. Изглежда, че индустрията постоянно се адаптира към своите очаквания занапред, след като отчита изненадващо добри показатели.
През последния месец на 2020 г. е налице поредно значително увеличаване на постъпващите поръчки, както от Европа, така и от страни извън Стария континент.

Очакванията през следващите месеци отново са оптимистични. Изключение правят само Великобритания и Ирландия. Трябва да се отчете още, че
настоящите запаси от нови машини са под средното ниво на почти всички пазари.

Какво се случва на пазара в Русия?
 

По предварителна информация през първото тримесечие на 2020 г. продажбите на руска селскостопанска техника показват положителна тенденция. До края на 2020 г. обаче руските власти очакваха спад.

Според Министерството на промишлеността и търговията на Русия, селскостопанските машинни предприятия скоро ще бъдат включени в списъка на компаниите за субсидиране. Съответно те ще бъдат обект на всички мерки за държавна подкрепа за такива компании, които ще помогнат за стабилизиране на ситуацията в бранша.

Прогноза за развитие на пазара за 2020–2022 г. в Русия

Като се вземат предвид основните тенденции, съществуващи в момента на пазара на селскостопанска техника, анализаторите предлагат три сценария за по-нататъшното му развитие.

Прогнозите се изграждат отделно за всеки от двата основни типа оборудване, тъй като тяхната динамика е била значително различна през предходния период:
Песимистичен сценарий. Спад в производството на трактори и комбайни. За комбайните това ще бъде намаление с около 20%, но трябва да се има предвид, че
тяхното производство през 2019 г. вече е показало почти двукратно намаление спрямо нивото от 2016 г. Броят на произведените трактори ще намалее по-значително - с 40% до началото на 2022 г. А след това пазарът ще започне да се възстановява.

Оптимистичен сценарий. В сегмента на комбайните практически се повтаря предишния сценарий, но се приема, че мащабът на спада е малко по-малък - на ниво от 10%. Производството на трактори ще започне да расте още през 2021 г., а до 2022 г. ще надхвърли нивото отпреди кризата.
Основен сценарий. Прогнозните показатели са между екстремните стойности, посочени в двата предходни параграфа, но по абсолютна стойност те са по-близо до оптимистичния сценарий.

Експертите отбелязват, че един от определящите фактори за развитието на пазара ще бъде размерът на средствата, отпуснати за подпомагане и стимулиране на фермерите.

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ