От десетина дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прави проверки на пазара в Сандански, но хората бягат, крият продукцията в багажници, а инспекторите нямат полицейски права да отварят автомобилите. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ в интервю за Нова ТВ.
 
Той коментира репортаж от Сандански, където се продава разфасовано месо в кофи и легени. Преди камерата да се озове пред сергията обаче голяма част от месото изчезва заедно с продавача. На място остават найлонови торби с парчета месо. 
 
Илиев обясни, че до момента нямат информация какво се случва – дали месото е скрито, продадено или консумирано. Той призова хората да пращат сигнали максимално бързо, преди някой да е сготвил подобно месо.
 
Постоянните проверки в търговската мрежа, които Агенцията започна в навечерието на коледните празници, са установили, че на пазара все още има некачествена и дори опасна за здравето на хората продукция. 
 
 
Инспектиращите са установили, че част от цитрусовите плодове са боядисани, за да изглеждат по-апетитно и да се удължи трайността им. Особено затегнат е контрола на границата с Турция, през която се внасят повечето цитруси. 
 
През нашата страна минава и продукцията, която се изпраща в Западна Европа. В момента се проверяват 10% от плодовете. При получен сигнал, БАБХ може да проверява до 50% от стоката, обясни директорът на Агенцията.
 
По отношение на продукцията, която се продава на открито, той призова потребителите да не купуват от нерегламентирани места и да подават сигнали за всяка нередност.
 
Илиев коментира и твърдението на евродепутат за изплатени 12 млн. лева на фирми, унищожаващи труповете на умъртвени по преценка на ветеринари животни. Според неговите данни похарчените пари всъщност са 9 млн. лева, които са дадени и на въпросните компании, и на инсенераторите.
 
„Няма никаква възможност и е изключително скъпо да се поставят животни под карантина и такова нещо не се прави нарочно”, категоричен бе директорът на БАБХ.