Вирусът на болестта Син език бе установен при две сърни в землищата на общините Котел и Сливен. Заразените животни са били открити при надзора над дивата популация в района. Те видимо не са изглеждали здрави, заради което са взети проби за изследване. 

Внимание, животновъди, бум на Син език в Македония!

Наличието на заболяването в двете животни е потвърдено в Националната референтна лаборатория за син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Ветеринарните власти припомнят, че от 2014 г. досега изпълняват програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация на дребните преживни животни. Тази година заболяването не е констатирано при домашни животни у нас. Последният такъв случай е през 2014 г. 

През 2020 г. заболяването син език е широко разпространено в съседните на нас Гърция и Северна Македония.

От БАБХ съобщават, че заедно с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) засилват надзора при диви преживни животни, за да открият как циркулира вирусът.

За бум на Син език в Северна Македония предупреждиха от Световната организация за здраве на животните (OIE) още в началото на месец юли. 

„Цяла Македония е пламнала със Син език. Има съмнения за огнища и в Гърция. Всички животновъди у нас трябва да бъдат много внимателни, особено тези, които сега разменят, продават, прехвърлят животни“, сигнализира преди време за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Агенцията по храните напомня, че Син език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух, уверяват от БАБХ.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, защото намалява производителността на неимунните преживни животни.