Украинската помощ ще бъде изплатена, защото няма как държавата да не плати нотифицирана от Брюксел помощ, която е спешна за сектора. Това коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Думите му са в отговор на критиките на председателя на комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева.

Има резон в реакцията на г-жа Танева, защото в момента отговорността пада върху тях. Те като политици да намерят парите и да ги изплатят. Нашата отговорност като браншовици е да защитим интересите на бранша. Не е работа на протестиращите земеделци или на представляващите ги браншови организации да търсят пари за Украинската помощ”, уточни Илия Проданов.

Той подчерта, че служебният кабинет няма вина за създалата се ситуация.

Подписите под това споразумение си сложих лично премиерът тогава акад. Николай Денков. Финансовият министър Асен Василев не присъства на преговорите, там беше негов заместник-министър.

Илия Проданов: Никой към момента на подписването не е казал, че пари няма.

Допреди смяната на редовното правителство със служебното всичко вървеше по график. Изпрати се искане за нотификация на тази държавна помощ, ЕК го одобри. Ние успяхме да издействаме ставка, която е на степени, според размера на обработваемата площ. Разбирате ли, направихме всичко максимално честно и справедливо”, обясни още Илия Проданов.

Той обясни, че с писмото, което по-рано в четвъртък Българската аграрна камара изпрати до президента Румен Радев, до служебния премиер Димитър Главчев и до Народното събрание, се цели единствено публичност и прозрачност на информацията относно има ли пари за държавната помощ и ако няма, каквито сигнали вече излизат, макар и неофициално, да се премине към търсене на средствата