Около 200 швейцарски винари и лозари се събраха пред парламента във федералния град Берн в началото на седмицата, за да протестират срещу евтиния внос на чужди вина в страната и да настояват за допълнителна държавна подкрепа за местното производство. Производителите използват началото на зимната сесия на федералния парламент, за да привлекат вниманието към своите проблеми, съобщават от bauernzeitung.ch.

Трактори блокираха Париж в търсене на спасение


Швейцарските винари протестират срещу ниските цени на чуждия внос от 2001 г., когато падането на импортните мита доведе до заливане на пазара на алпийската държава с вносни вина. Производството на алкохолната напитка в Швейцария се оскъпява, поради стриктните закони за опазване на околната среда, високите надници и социални пакети, с които винарите са длъжни да се съобразяват. Поради това, средната цена на бутилка вино, местно производство, е около 15 франка (26-27 лв.), докато чуждестранните се търгуват около 3-4 франка (5-7 лв.) бутилката.


Повод за демонстрацията на лозарите и богатата реколта през 2018 г., която напълни избите и доведе до невъзможност да се реализира цялата продукцията на пазара, а предлагането надвиши търсенето с 12,6%, докато в същото време пазарният дял на швейцарските вина в Германия се свива.

Хиляди фермери с трактори затвориха улици в Берлин в знак на протест


Още през септември производителите представиха своите искания пред министъра на икономиката и бивш винар Гай Пармелин, като помолиха да бъде организирано национална рекламна кампания за популяризиране на швейцарски вина. Миналата седмица стана ясно, че швейцарският департамент по икономика, образование и изследвания (WBF), ще отпусне допълнителни средства, освен годишния бюджет за насърчаване на швейцарското вино, който възлиза на 3,2 млн. франка за 2019 г.

 

В допълнение, представителната асоциация на винарската индустрия Swiss Wine Promotion, ще ще разработи национална рекламна кампания, 50% от бюджета на която ще бъде поет от Федералната служба по земеделие.

На 17 декември винарите планират нова среща с икономическия министър Гай Пармелин.