Стотици френски фермери, разгневени от международните търговски договори и политиката на президента Еманюел Макрон, излязоха преди ден с тракторите си по основните пътища, които водят до Париж, информира „Европейская правда“. 

Пчеларски протест: Сменете химикалите в нивите и градините!

На автомагистрала А1, която свързва столицата със северната част на Франция и пристанищата й, група от фермери временно препречи три пътни платна. На тракторите им се виждаха плакати с призив: „Макрон, отговори ни! Спаси фермерите!“ 

Фермерските профсъюзи заявиха, че членовете им ще се съберат на бул. Фош, който прилежи на едни от най-разкошните сгради в Париж и минава близо до Триумфалната арка в центъра на столицата. 

Според протестиращите политиката на Еманюел Макрон вреди на френското селско стопанство. Едно от оспорваните нововъведения е свързано със забраната за използване на глифозат и други пестициди в близост до жилищни райони. 

Искаме да се знае, че ако във Франция има повече фермери, това ще бъде от полза за икономиката на Франция, заяви 29-годишният фермер Аликс Хертаут преди протеста. 

Недоволството спрямо политиката на Макрон се дължи и на търговските отношения на ЕС с Канада и южноамериканските страни. Според фермерите вносът на евтина земеделска продукция, произведена по по-ниски стандарти, представлява сериозен проблем. 

Френските земеделски производители не са единствените, които се опълчват срещу местната власт в опит да защитят оцеляването на сектора. Във вторник, 26 ноември, фермери от различни краища на Германия се събраха пред едно от най-знаковите места в германската столица. 

8 600 трактора блокираха Берлин

По-рано тази седмица хиляди земеделски производители от цяла Германия се стекоха в Берлин, за да изразят своя протест срещу аграрната политика на германското правителство. Митингът се състоя пред Бранденбургската врата, като фермерите пристигнаха с тракторите си, съобщава SadyOgrady.

Недоволството е провокирано от приетия от правителството през септември „аграрен пакет“, който предвижда сериозно намаляване на използването на химикали за защита на културите и увеличаване на използването на земеделски субсидии от ЕС за екологични цели. 

Първоначалните очаквания на организаторите на митинга бяха за около 40 000 участници и 5 600 превозни средства. Впоследствие полицията оцени броя на тракторите на 8 600, като не всички от тях са успели да стигнат до Бранденбургската врата.  

Протестиращите земеделци поискаха тяхното мнение относно новите разпоредби за опазване на околната среда и защита на животните да бъде взето предвид в името на оцеляването на земеделския сектор

На митинга Свеня Щулце, министър на околната среда и представител на Германската социалдемократическа партия, посочи необходимостта от въвеждане на ясни правила за опазване на подземните води и насекомите, което е в интерес на земеделските производители. Така те могат да имат гарантиран достъп до чиста вода. Петминутното й присъствие на подиума бе завършено от освиркване от протестиращите. 

В края на митинга земеделският министър Джулия Кльокнер прекара повече от час в разговори с демонстрантите. Тя бе посрещната с подвиквания от рода на „Случвало ли ви се е да държите вила в ръцете си?“. Кльокнер се опита да обясни на присъстващите, че са необходими нови екологични разпоредби. Тя посочи още, че в супермаркетите в страната се продават месо и колбаси на твърде ниски цени. 

В понеделник, 2 декември, предстои канцлерът Ангела Меркел да се срещне с представители на 40 селскостопански организации.