Знаете ли, че за да получавате обвързана подкрепа, има ново изискване да пазите и предавате опаковките от семената, които сте закупили”, ни попита зеленчукопроизводителят от Русенско Даниел Петров. Ние не знаем, Даниел също, но получил такава информация от ресорната администрация в хода на кампанията по заявяване.

Земеделската ни политика - една крачка напред, две - назад

Разказът му прилича на стара народна приказка, а реално е истинска история, развиваща се по време на заявяване на Кампания 2023. В първата година от новия програмен период на ОСП на фермерите у нас се стовариха редица новости, които не бяха обявени навреме. Така докато Даниел разговарял със свой колега, разбрал, че за да получи обвързано подпомагане, е нужно не само да пази фактурите за купените и семена, но и опаковките им за съответните засети площи.

„Когато отидох в поземлената да очертавам, попитах дали е истина тази информация и те потвърдиха. Казаха ми, че трябва да предам опаковките, но ме насочиха да попитам ДФ „Земеделие” и да ги занеса евентуално при тях. Аз имам около 1000 опаковки само със семена на моркови.

Отидох в областната дирекция, където ми отговориха, че по наредба има такова изискване, но отказаха да приемат на този етап опаковките, посъветваха ме да си ги държа аз и да чакам проверка. Служителите там също бяха объркани, нямаха повече информация и не знаеха какви нареждания предстои да получат”, разказва зеленчукопроизводителят.

Звучи парадоксално. Първо, защото масово в зеленчуковите стопанства подготовката и засаждането се осъществява месеци по-рано и е напълно нормално производителите да не съхраняват опаковките от семена. Второ, разнасянето на кашони и складирането им в помещенията на земеделските служби какъв точно смисъл имат?

Ако това изискване е достоверно, то така поднесено поражда много въпроси: как ще се документира предаването и гарантира съхранението, къде ще се съхраняват опаковките, по какви критерии ще се проверяват, тъй като гъстотата на засаждане например може да е различна в отделните стопанства..?

„Доколкото разбрах, идеята е да се осветли сектора, да има проследяемост, което е добре принципно, но от друга стана, нали затова са фактурите”, коментира Даниел Петров.

Все още шокираният производител е успял да очертае и заяви подпомагане, като продължава да си пази кашоните с опаковките от семена, докато разбере какво е нужно да ги прави. В същото време, както и много други земеделци, Даниел Петров споделя, че административните неуредици са твърде много този сезон. „Като цяло тази година всичко се разбираше в последния момент, ти си засадил, планувал вече и след това се оказва, че има нови изисквания”, казва на финал земеделецът.

Агри.БГ попита отговорните институции за изискването, споделено от Даниел Петров. Очакваме отговор.