Ставката по Схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол може да се срине на 60 лева. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) за Фермер.БГ.
 
„Оказва се, че две развъдни асоциации спрямо миналата година са вдигнали броя на животните. Едната с 200%, а другата с 380%. Реално заради тези асоциации е възможно ставката да падне“, обясни той. 
 
По думите му това обрича схемата на провал. Във връзка с това утре, 12 април, овцевъдите са на спешна среща с министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
 
„Заради действията на няколко асоциации и бездействието на министерството в момента схемата виси на косъм“, категоричен е Караколев.
 
Съпредседателят на НОА обясни, че в тази връзка от снощи е спряна системата ВеТис и фермерите все още не могат да проверяват овцете и козите под селекционен контрол.

Заради прогресивното увеличаване на бройки животни не само ще се намали ставката, но и ще се изкриви целта на субсидията. От друга страна е въможно това да доведе до безконтролно кандидатстване и признаване на голяма част от овцете, макар и ялови.