Протестът в Монтана заради намерение на германски инвеститор да изгради първата в страната плаваща фотоволтаична електрическа централа върху водите на язовир „Огоста”, провокира реакции и в сектор “Селско стопанство”.

Ще я бъде ли мечтата на фермерите - субсидии без данъци

В събота, 14 януари, жители на Монтана блокираха международния път от и за „Дунав мост” 2. Те изразиха силни притеснения относно прозрачността на проекта. Самата идея е инсталацията да заеме около половината от площта на язовира, като в замяна, частната компания се ангажира да поеме финансирането на всички нужни ремонтни дейности като язовирната стена, например, за която от години се говори, че има нужда от спешен ремонт и е опасна.

От Министерството на икономиката обясниха за bТV и NOVA, че към момента има заявен само инвестиционен интерес към язовир „Огоста”. Дали подобен проект ще бъде стартиран предстои да се реши от институциите след проучване на всички аспекти.

Според земеделски производители, ако инвестиционното намерение се изпълни, достъпът им до водата може да бъде ограничен, а и не само.

“Предаването на язовирите от Министерството на земеделието към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дава предпоставки да бъде сменен собственика на язовира. И както досега навсякъде има такава тенденция - всичко да минава през посредници (газ, ток и т.н), вече явно е дошло ред и на водата. 

Реалният собственик на язовирите е Министерство на земеделието, а този на водата е МОСВ. Оттам "Напоителни системи" плаща на МОСВ за водата и я разпределя към производителите. Сега най-вероятно някой посредник ще вземе язовира за 20-30 или 50 години на концесия и той ще решава дали язовирът ще бъде за поливни нужди, дали ще прави соларни паркове или нещо друго. Ясно е обаче едно - достъпът до водата може да бъде ограничен и цената й може би ще бъде в пъти по-висока”,  притесняват се земеделци пред Агри.БГ.

В днешно време е много по-лесно да се прави енергия вместо зеленчуци, категорични са фермерите.

“Притесняваме се, че тази мода по изграждане на зелена енергия от соларни паркове, водните централи и т.н., може сериозно да застраши водното огледало на язовирите и самата вода в тях. Защото, когато се даде на някого на концесия, този човек ще има право да разпределя водите по бизнес начин. Така беше и с инвестиционното намерение на язовир "Ястребино", което обаче беше спряно за добро. Водата при тези язовири е голяма като обем, но и самите площи са големи. Именно това ги прави апетитни за инвеститори. Обаче да не стане както патките изядоха парите за биологичното земеделие, така и сега зелената енергия да изяде зеленчуците на България”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Язовир "Огоста" се намира в Северозападна България, като той е четвъртият по площ и вторият по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града.