Очаква се Наредба, която да регламентира сеитбата на български сортове и хибриди. Според нея ако използват семена родна селекция, фермерите ще получават допълнителна субсидия от държавата. Това съобщи доц. Галин Георгиев, селекционер „Селекция на слънчоглед“ в Добруджанския земеделски институт. Ученият допълни, че от няколко години има засилен интерес към маслодайните хибриди, селектирани в института край град Генерал Тошево. Всяка година научният център реализира почти 100 процента от продукцията.  

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

11 хибрида слънчоглед представиха учените пред земеделски стопани, представители на селскостопански институти и на бизнеса по време на Открит ден. Те са в различни направления – конвенционални, експрес толерантни и от технологията клиърфийлд плюс. За следващата сеитбена кампания фермерите ще могат да разчитат на семена от 4 хибрида слънчоглед.

На този етап посевите със слънчоглед в Добричка област са в сравнително добро състояние. Падналите през пролетта дъждове са компенсирали в някаква степен есенно-зимното засушаване. 

Ако няма екстремно засушаване и високи температури, добивите от слънчоглед ще бъдат около и над 300 кг/дка, прогнозира доц. Галин Георгиев.  

Всяка година се наблюдават огнища на нападения от мана, на места нападението достига до 30-40 %, посочи още ученият. Според него това се дължи на неспазването на сеитбооборота. По думите му почти никой в България не спазва правилно сеитбообръщение. Въпрос на време е болестите да нанесат сериозни щети по маслодайната култура. Доц. Георгиев посочи, че са необходими 4 години, преди културата да бъде презасята на същото място. В полетата на института сеитбооборотът се спазва и там почти няма болести по слънчогледа.