По традиция ноември е последният месец за годината, в който фермерите работят изключително активно на полето и се надяват на благоприятни метеорологично условия – от една страна, за да могат да завършат оранта, а от друга, есенните култури да се развият добре и да презимуват идващите месеци успешно.

Фермери, гответе се за топла зима и малко валежи

В метеорологично отношение настоящата година е трудна, но според предварителните прогнози месец ноември няма да предложи на фермерите изненади, като и валежите и температурите ще бъдат в рамките на средните за последните 20 години. Към момента всички метеорологични модели са категорични в това, но по традиция при дългосрочното прогнозиране са възможни резки промени.

По-надеждна информация може да се даде за първите 15 дни, в които се очакват максимални температури oколо 13 – 14 градуса за Северна България и 15 – 16 градуса за Южна България, като времето ще бъде предимно слънчево и сухо. 

През втората половина на ноември се очаква постепенно захлаждане с максимални дневни температури до 10 градуса, нощни температури близки до нула и повече валежи в цялата страна.

Дългосрочната прогноза за декември също претърпя корекции в последните 2 седмици. За последния месец от годината се очакват температури малко над средните и валежи около и малко над нормата.

Материалът е изготвен със съдействието на Агро Климат

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.