Застрашените пчелни популации са глобална катастрофа с повече от едно измерение.

 

Широко се обсъжда ролята на пчелите при опрашването на селскостопанските култури и опасността човечестовото, което и без това трудно ще смогне да се изхрани, допълнително да се обрече на гладна смърт поради безгрижната си политика в тази сфера.


Един не по-малко страховит аспект от проблема обаче е по-малко известен на широката общественост, а именно, че медът може да се окаже спасението ни срещу бактериите, развили имунитет към антибиотиците.


Разбира се, медицинските специалисти отдавна са наясно, че златната ера на човечеството, в което успяхме да победим страшни врагове като чумата, може и да е към своя край.

 

Неразумното и нерационално използване на антибиотици

в съвременното общество доведе до там, че все повече бактерии развиват резистентност към тях. В опит да спасят животи, фармацевтите са принудени да разработват все по-мощни препрарати в битка, която мнозина наричат „новата оръжейна напревара”.


Макар че в 21 век сме се наслушали на апокалиптични прогнози, ето една наистина стряскаща – до десетилетие можем да се върнем към времената, когато въобще не разполагахме с антибиотици.


Има ли спасение? Да, но само ако спасим пчелите.


Предвид опасностите от резистентите бактерии, все повече и повече учени обръщат поглед към алтернативни терапии, както нови, така и добре забравени стари. Може и да не ви звучи сериозно, че най-често споменаваният бъдещ спасител на човечеството е нещо така прозаично и добре познато като пчелния мед. Учените обаче веднага ще изтъкнат, че той не е нито прозаичен, нито познат, а чудесата, на които е способен, особено по отношение на открити рани, са наистина удивителни.


Според клинични изследвания, след използването на мед при превръзването на раната, тя става стерилна до 10 дни.

 

Оръжията, които медът правят толкова ефективен срещу бактериите, са няколко,сред които високото съдържание на захар и гликоличната киселина, и ниско – на влага.


Медът се използва за лечение на огромна гама заболявания, от гастроентерологични до офталмологични. Нещо повече – той намира приложение и в тежки операции като трансплантации на органи, в случаите, когато антибиотиците не могат да бъдат използвани поради една или друга причина. Използва и при лапароскопичните онкологични операции. При изгаряния, медът оказва първоначален успокоителен и в последствие – силен лечебен ефект, и то без регистирани странични ефекти. Според редица изследвания, той крие огромен потенциал и за лечение на възпаления на венците и периодонтит.
И може би една от най-радостните новини – в свят, в който все повече хора страдат от диабет, медът отново може да изиграе ролята на спасител. Проучвания доказват, че изполването му при раните на диабетици намалява значително броя на случаите, в които се е наложила ампутация.

И последно – медът е незаменима терапия не само заради ефективността му, но и сравнително ниската цена, която го прави достъпно лекарство дори за най-бедните словете на обществото.


Отделно от медицинската му роля, медът е неизменна част от балансираната здравословна диета, еднакво популярен във всички възрастови групи и социални прислойки. Той се хвали с не едно уникално предимство. Първо, медът никога не се разваля – може да го съхранявате в сух шкаф на стайна температура за практически неограничен период от време. Ахреолози открили мед в гробницата фараона Тутанкамон и той бил все още годен за ядене след удивителните над 3300 години.

 

И нещо повече – поради високото си съдържание на фруктоза, медът е с 25% по-сладък от рафинираната захар.


Така че, преди Европейската комисия да гласува забраната върху употребата на активните вещества имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин от групата на неоникотиноидите, добре е да се вслуша не само в мощните лобита на производителите на пестициди.
Невъзможно е да се изчислят икономическите и човешки загуби, които ще понесем, ако не бъдат предприети спешни мерки за защита на пчелните популации.


Дано този път политиците се вслушат в здравия разум!
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!