През следващите 7 дни се прогнозира нестабилно време с чести валежи и  средноденонощни температури под нормата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

При пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене, а на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава братене и преход от братене към вретенене. 

Посевите трябва да се обследват за появата, плътността и степента на развитие на брашнеста мана, обикновена житна пиявица и обикновен житен бегач, напомнят агрометеоролозите.

При зимната рапица ще се осъществяват образуване на разклонения и поява на цветните пъпки. Трайните насаждения ще бъдат във фази от набъбване и разпукване на пъпките до цъфтеж и разлистване. 

В началото на периода в котловинните и високите полета на Западна България има вероятност за отрицателни минимални температури и условия за слани, които да нанесат повреди по овошките.

Честите, на места и значителни валежи ще ограничават възможностите за работа на полето и извършването на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на царевица и слънчоглед. Нестабилното време ще възпрепятства и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.