Визия за ефективно и устойчиво развитие на българската земеделска наука разработиха учени от Селскостопанската академия. Главният научен секретар проф. Валентин Бъчваров съобщи, че в разписването на документа са участвали всички експерти от звената към Академията. Той е създаден през последните 6 месеца.

 

Един от главните приоритети на „Визия 2020“ е усъвършенстването на различни сортове земеделски култури, които да се адаптират към промените на климата. По думите на проф. Бъчваров те трябва да отговарят на високите изисквания за качество, да са максимално продуктивни и устойчиви на студ, засушаване, болести и вредители.

 

Друг акцент от визията е създаването на иновационни технологии и решения, отговарящи на европейските изисквания за биологично производство. По този начин науката ще помогне на фермерите да развиват устойчиво земеделие, а България ще изпълни приоритетите на новата Обща селскостопанска политка.

 

За да бъде отговорено на стандартите на Европейския съюз, добиваната продукция от животните, трябва е с високо качество. За това е необходимо да се отглежданите в страната породи животни, да се хранят с пълноценна храна. За целта ще се работи за повишаване продуктивността на животните за добиване на качествена продукция, отговаряща на стандартите на ЕС.

 

За развитието на земеделския отрасъл е задължително да се опазят генетичните ресурси. Това означава и правилно управление на националния растителен и животински генофонд, както и генетичното разнообразие, изтъкна проф. Бъчваров.

 

Визията фокусира и развитието на конкурентоспособността в земеделието, хранителната индустрия и биоикономиката, които следва да гарантират качество и безопасност на храните за осигуряване на здравословен живот на хората.  

 

Учените са наясно, че за да постигнат заложените цели, цялата им дейност трябва да е подчинена на интегрираната политика за развитие на селските райони. Те считат, че за целта следва да се анализират икономическите и социални ефекти от прилагането на различни сценарии за подкрепа на земеделските доходи за следващия програмен период. Това включва както повишаване на трудовата заетост, така и комасация на земята. Задължителното условие за изпълнение на приоритетите, заложени във „Визия 2020”, е развитието и усъвършенстването на научния потенциал и капацитет на селскостопанската наука, подчерта проф. Бъчваров.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!