Българското родопско говедо и млякото от него са на изчезване, алармира Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение "Планинско мляко" и съсобственик на мандра в Смилян.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Рестриктивните мерки към малките стопанства и неглижирането им по отношение на схемите за подпомагане са част от причините за тази тенденция на срив на местното животновъдство, отчита Йорданова, като казва, че "млякото от родопската порода вече не се измерва в литри, а в лъжички". Затова се налага мандри от Родопите да преработват основно краве мляко от Тракия, от съседните области Хасково, Пловдив, Пазарджик.

Според представителя на сектора е нужна подкрепа за фермерите в планинските райони, която под различни форми да стимулира семейните стопанства, защото положението вече е критично. Редица компоненти от производствения процес като фуражи и електроенергия поскъпнаха драстично, изкупните цени на все по-намаляващото родопско мляко също са се увеличили, достигайки до 1 лев за литър.

Милкана Йорданова: Реалната цена на млякото от региона би трябвало да е минимум 1.50 лева за литър, отчитайки всички разходи на стопаните. 

При подобна изкупна цена на суровината обаче млечните продукти биха станали непродаваеми на фона на дъмпинга на изделия, произведени с вносната заготовка калиата. Влагайки този полуфабрикат в производствения процес, продуктът не би трябвало да се продава като кашкавал, защото нарушава традиционната технология", категорична е Йорданова, цитирана от БТА.

На фона на изчезващата родопска порода, мандрата в Смилян "обитават" крави от цял свят. Над 1300 са кравите-сувенири от България, Китай, Холандия, Швейцария, събрани в колекция. Последният експонат е "златна" швейцарска крава. „Асоциативно си помислихме дали тази златна кравичка не би могла да бъде като златната рибка и да изпълни едно наше желание - да се възроди родопското животновъдство”, казва Милкана Йорданова.