Настояваме плащанията по обвързаната подкрепа да се направят в най-кратки срокове и да са по сметките на производителите на плодове и зеленчуци. Средствата са жизнено необходими сега, за да започнат фермерите новия сезон. За това настояват два от най-големите овощарски съюза - Съюз на дунавските овощари и Добруджански овощарски съюз в писмо до земеделския министър Иван Иванов и новия директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) - Николай Каварджиклиев.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Земеделците споделят, че са изключително притеснени от сериозното забавяне в работата на ДФЗ.

“Плащанията по обвързаната подкрепа вече се бавят. Нямаме никаква информация как върви работата във Фонда. Все още няма ставки, да не говорим за изплащане на сумите”, обясняват фермерите.

Браншът припомня, че преди две години по изключително настояване на сектор “Плодове и зеленчуци”, се промени наредбата за отчитане на добивите по Схемата за обвързано подпомагане за плодове с един месец по-рано, а именно през месец декември. Целта на изместването беше ДФЗ да започне обработката на входираните документи за отчитане на добива с един месец по-рано и съответно да изплати помощта на овощарите с един месец по-рано, а именно от 20 февруари до 1 март.

Вижте цялото становище ТУК

“Въпреки че отчитането на фактури в месец декември възпрепятства производителите на ябълки и круши, които все още не са продали цялата си реколта, ние всички направихме компромис, защото тези средства са изключително необходими в началото на сезона. Масово нашите членове започнаха да звънят и да изказват недоволство от поредната лъжа към тях и несвършената работа от страна на Министерството на земеделието и ДФЗ”, пишат в писмото си до министъра двата съюза и припомнят на министъра, който няма аграрно образование, че 50% от разходите за отглеждане на овощна градина се правят именно през първите месеци на годината - февруари и март. Тогава се извършват най-важните растително-защитни мероприятия, заедно с торене и резитба.