Проблемите с държавното дружество "Напоителни системи" не са от вчера или от днес. Години наред се правят реформи, сменят се кадри, правят се проверки и одити. Целта е една - дружеството да заработи нормално.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

2022 г. започна с новината, че цялата управа на "Напоителни системи" ЕАД беше уволнена. И то точно 3 месеца преди началото на поливния сезон, който фермерите очакват да стартира на 15 април с поливането и торене на ягодите в страната. Дали обаче това ще се случи? Едно е сигурно - земеделците не знаят какво да очакват този сезон.

“Пускане на водата навреме за поливния сезон е единствената възможност да вкараме прецизно и икономично капчица по капчица храна за растенията след зимния период само там, където е необходимо. Скъпите торове оказа своето влияние. Нужна ни е сигурност, а не да торим огромни площи. Инвестирали сме хиляди левове в системи за капково напояване и дигитални системи за управление и дозиране, но ако няма вода в каналите и тръбите на Напоителни системи, всички инвестиции са на вятъра”, коментира пред Агри.БГ Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

Земеделците още помнят горчивия опит и хилядите загубени левове през 2019 г., когато забавянето на водата бе с 25 дни.

“Вместо на 15 април водата беше пусната на 10 май 2019 г., от което производителите на ягоди имаха преки загуби от нестандартна продукция в рамките на 350-500 лв на декар, а за едно малко стопанство с 50 декара това са 25 000 лева. Какво да очакват хората, ако започнат сезона с такива загуби?!”, пита недвусмислено Петков и добавя, че “за повторение на подобни случай изобщо не искаме и да си мислим”.

По тази причина фермерите заявиха пряко, че очакват от земеделския министър Иван Иванов лично да наблюдава изпълнението на възложените задачи по оздравяване на това предприятие с публична държавна собственост.

“Надяваме се министъра да се заеме пряко с този проблем. Не трябва да се забравя, че има региони в Североизточна България, които са изцяло зависими от дружеството”, заключи Божидар Петков.