Седем търговски банки ще финансират проекти по Програмата за развитие на селските райони през тази година. За това се договориха днес изпълнителните директори на банките и Националният гаранционен фонд.

Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лв.

Основните критерии при избора им са предложените ниски лихви (около 7%), облекчените условия за получаване на кредит (без такси) и приоритетното разглеждане на заявленията (между 8 и 21 дни).

Целта на споразумението е да се подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР. Гаранционният фонд ще покрива  до 80% от риска по кредити, които са отпуснати по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от ПРСР 2007-2013.

За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки.

Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лв. Гаранциите ще се издават до септември 2015 г., а бенефициентите ще имат 10 годишен срок, в който да върнат кредитите. Досегашният опит по прилагане на мерки 121, 122 и 123 показа, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото затруднение за бенефициентите – да предоставят обезпечения за получаване на кредит. „С днешното подписване решаваме този основен проблем с осигуряването на собствени финансови ресурси и очаквам огромен интерес от страна на бизнеса”, каза в заключение зам.-министър Боянова.  

Банките-партньори в проекта са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!