Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти, които са гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. Те са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Четете още: Премиерът: Предстои разговор за разпределението на средствата в земеделието

 

Това стана след  повече от десетгодишна съдебна битка, съобщават от пресофиса на Министерството на земеделието и храните. Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците и делото спрямо тях е прекратено.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако постановеното решение остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок  ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от Народното събрание през 2009 г.