Сдружаването на земеделските производители ще повиши влиянието им по веригата за доставки на храни, както и дяла на произведените стоки в търговската мрежа. Освен това ще се увеличи конкурентоспособността. Това става ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков по време на среща с представители на групи и организации на земеделски производители в Стара Загора, информираха от пресофиса на земеделското министерство. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Според него основните предимства на обединенията на земеделските стопани и по-тясната интеграция между отделните нива на хранителната верига, е създаването на възможност за по-широк достъп до пазара. 

По време на срещата са представени секторните интервенции, насочени специално към групи и организации на производители в браншовете  „Плодове и зеленчуци“, „Мляко и млечни продукти“ и „Пчеларство“. Участниците са запознати също така с интервенциите в селските райони, от които земеделските  производители могат да се възползват.

В събитието освен експерти от МЗм са се включили и представители на Българска банка за развитие, които са представили възможностите за кредитиране на групи и организации на производители.