Тези дни корпорацията Dava сключи договор с компанията Debets Schalkena за строителството на оранжерийни комплекси на три различни места с обща площ 44 ха. Това е най-голямата инвестиция в оранжерии за цялата история на Кралство Саудитска Арабия, пише HortiDaily.

Дамите в селското стопанство: Дарина Родинова

Глобалните проблеми с безопасността на хранителните продукти, стихийните бедствия, сушата и дефицита на вода променят търсенето. Страната, която по-рано бе известна само със своя нефт, сега формира икономика със значително по-широка база. Днес Кралство Саудитска арабия все още внася 70% от хранителните продукти на своя пазар. Благодарение на инвестициите в оранжерии, тя ще може да гарантира в бъдеще удовлетворяване на търсенето на качествена храна.

Първият оранжериен комплекс ще бъде построен в региона Ел-Хардж. Високотехнологичната оранжерия с дифузно стъкло ще бъде снабдена със система за охлаждане с вентилатори, отопление, ефективно напояване и енергоефективно екраниране, система за автоматизация и усъвършенствана система на отглеждане.

Първо ще бъде построена оранжерия с площ 14,5 ха, разделена на 6 отделни оранжерии с централна зона за опаковане и отделение за разсад. Проектът вече е стартиран, а вторият и третият етапи ще започнат до края на тази година.