Дарина Родинова говори сладкодумно и е много дейна натура. Нейна страст са разсадите, а на съпруга й Христо – лютите чушки. Двамата повече от 20 години се занимават с градинарство във село Страшимирово край Варненското езеро. Заедно с разсадопроизводството, с което са добре познати в региона, се захващат и с екзотични люти чушки.

Дамите в селското стопанство

От няколкото стотици сорта, които отглежда, семейство залага на няколко основни, които се харесват на клиентите и на самите тях. Сред тях са „Хабанеро“, „Халапеньо“, „Тринидад моруга скорпион“, „Български морков“, „Нага“, „Инфинити“, „Кайен“. Все повече фермери взимат от техните хоби семена и разсад, за да се пробват в това нетипично за нашите ширини производство.

Как се захванахте с отглеждането на люти чушки?
Лютите чушки са хоби на съпруга ми, с което той започна преди 7–8 години. С двете ми дъщери въобще не го подкрепяхме, но той е упорит. Опитът, който имаме в разсадопроизводството и отглеждането на зеленчуци, много допринесе за това, да успеем. В момента сме ограничили площите до 2 дка с оранжерии, тъй като отглеждаме чушките ефективно и на този етап количеството ни стига.

Как дойде идеята да изградите собствен цех?
Първо трябваше да адаптираме сортовете към нашите условия. Все пак те идват от други континенти с различен климат. Изчакахме 4–5 години, за да може да сме сигурни в тяхното високо качество. Тогава си направихме цех в двора на стопанството и започнахме да преработваме. 

Защо решихте да затворите цикъла на производство?
Искаме да сме сигурни в продукта си и затова всичко правим сами. Учим се в движение. Сами отглеждаме семената, разсадите, растенията и крайния продукт. При нас всичко е на едно място, двете ми дъщери активно участват във всяка дейност. При нас непрекъснато идват привърженици на лютото.

Разчитате ли на евросубсидиране или всичко правите сами?
100 процента сме изградили всичко със собствени средства. За 4 месеца построихме цеха и излязохме на пазара с 16 продукта. Цял живот сме се занимали със земеделие, но го правим ефективно, модерно. Разбира се, имаме желание да кандидатстваме по европроекти, но засега не ни стигат точките, за да се класираме. Само със собствени средства е доста по-трудно и отнема повече време.

Къде реализирате продукцията си?
Продаваме във фирмен магазин в сърцето на София. Имаме и онлайн магазин. При нас идват много хора на място. Създали сме семейна атмосфера и всички се чувстват уютно. Ходим на фермерския пазар във Варна. Подготвяме и първия си износ за Катар. Не сме бързали за този момент. Има ли сме запитвания, но не искаме да се пръскаме по магазините. Нашият продукт е много специфичен и предпочитам сами да си го презентираме.

Какво си пожелавате за след 5 години?
На първо място, да сме здрави. Второ, да не работя толкова много, за да имам повече време за себе си, семейството, внуците, приятелите. Човек се улисва в работа, а животът минава толкова бързо. Искам да го карам по-лежерно, повече да се наслаждавам на живота, да не пропускам хубавите моменти. Не на последно място, пожелавам си двете ми дъщери да поемат бизнеса.