Особеностите на времето тази зима се отразяват благоприятно на оранжерийното производство: няма дефицити в предлагането на домати, краставици и пипер, така че пазарът е спокоен. 
 
 
Това показват наблюденията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). През тази зима цените на основните зеленчуци се очертават да бъдат по-високи, отколкото по същото време на предишните две години. Причината за това са нарасналите разходи по цялата верига - от първичното производство до търговията.
 
Прогнозата на анализаторите е за изкупни цени на домати през този сезон около 1,05 лв./кг. За сравнение миналата година те са били около 0,85 лв./кг. Стойността им е била най-висока през 2012 г. - около 1,50 лв./кг.
 
За изкупните цени на краставиците сега се очакват равнища около 1,45 лв./кг. Преди година те са достигали 1,85 лв./кг. Най-високи цени са отбелязани през зимата на 2017 г., когато са били 2,20 лв./кг.
 
 
Полша се очертава като един от четирите най-големи производители на плодове и зеленчуци в ЕС. За наблюдавани от САРА продукти анализаторите отчитат увеличение на годишното производство: при доматите – с 4%, при краставиците – с 6%, а при пипера - с 3%, в сравнение с 2017 г.
 
Затоплянето на отношенията между Русия и Турция възстановява позициите на турските домати на руския пазар. Тези доставки бяха паднали под 500 хил. тона годишно, но през 2019 г. се очаква количеството да надхвърли 630 хил. тона. Оживлението в двустранната търговия предполага намаляване на натиска от евтин внос на турски зеленчуци на българския пазар.
 
При доматите цените на едро в световен мащаб нараснаха с 2% в сравнение с декември 2018 г. В Европа те достигат около 1,09 евро/кг, показват данни на ЕК и се очаква повишение до 1,15 евро/кг. Очертава се годишното поскъпване на бъде с около 23%, което се обяснява със стабилното търсене и сезонните особености. 
 
През януари, 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки - Испания, Холандия и Полша, нараснаха за месец с около 25% до 1 евро/кг, което се дължи на необичайното поевтиняване през декември. Най-високи се очертават стойностите в Полша, където цените на едро са около 1,40-1,50 евро/кг.