Американският президент Доналд Тръмп се обърна към Конгреса на САЩ с молба да съкрати с една трета програмата за държавно субсидиране на застраховките на реколтата, а също и да се прекрати бюджетната помощ за производителите на селскостопански култури,  които имат над 500 000 долара общ доход годишно.
 
 
Националната коалиция по устойчиво селско стопанство (NSAC), която обединява фермерски организации, определи молбата на Тръмп като „най-атниселското и антифермерското предложение, което земеделската общност е виждала през последните години“.
 
Орязването на бюджета за аграрния сектор ще доведе до намаляване на финансирането на селскостопанските изследвания и ще се отрази негативно върху икономическото развитие на селските райони, отбелязаха членове на коалицията, съобщи agriculture.com.
 
 
Разочарованието на фермерите и на застрахователите е голямо, след като само преди месец и половина Тръмп заяви: „Аз с нетърпение чакам възможността да работя с Конгреса… и подкрепям законопроекта, който включва застраховане на реколтата.“  
Това се случи на среща с фермери на 8 януари и залата мощно аплодира президента.
 
Така застраховането на селскостопанските култури може да се превърне в в най-противоречивия проблем на американските селски стопани през 2018 г.
 
 
Националният съюз на фермерите в САЩ обяви, че предложението на президента „ясно показва, че приоритетите на правителството са изместени спрямо реалните потребности на американската общественост“.
 
Американски застрахователни предупредиха  в съвместно изявление, че предложенията на Белия дом за орязване на тези целеви държавни субсидии "биха направили застраховането на селскостопански култури непосилно и недостъпно за много фермери".