Агрохимическата и фармацевтична компания Bayer загуби още един важен процес в САЩ - за предполагаеми канцерогенни продукти на дъщерното си дружество Monsanto.
 
 
Жури на федералния окръжен съд в Сан Франциско постанови, че Monsanto е отговорна за рискове от причиняване на рак заради хербицида си Roundup, който съдържа противоречивото вещество глифозат. Затова компанията трябва да плати на 70-годишния ищец Едвин Хардман общо обезщетение от 80,3 милиона долара, предава DPA, цитирана от investor.bg. 
 
През миналата седмица журито вече единодушно заключи в първата част от процеса, че Roundup се счита за основен фактор за рака на лимфните възли на Хардман. 
 
Вторият кръг на производството се отнася до въпроса за отговорността и на каква компенсация има право жалбоподателят. Сумата е 5,3 милиона долара заради регулярните щети и 75 млн. долара за т. нар. наказателни вреди, които могат да бъдат наложени по американското законодателство.
 
В свое изявление от Bayer посочиха: „Присъдата не променя тежестта на повече от четири десетилетия обширна научна работа и заключенията на регулаторите по света, които подкрепят безопасността на нашите глифозатни хербициди и заключението, че те не са канцерогенни“. 
 
За Bayer случаят с Хардман е силно взривоопасен, тъй като е обект на по-широко разследване. Стотици съдебни дела от фермери, градинари и потребители бяха събрани от съдия Винс Чабриа.
 
Вълната от искове се засили, след като съдебно жури присъди на болния от рак Диуейн „Лий" Джонсън, диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим, обезщетение в размер на 289 млн. долара. 
 
На фондовия пазар сега Bayer е под силен натиск именно заради многобройните съдебни дела срещу глифозата в САЩ. Инвеститорите и анализаторите се чудят дали компанията, базирана в Леверкузен, е подценила рисковете при сделката за покупката на Monsanto за приблизително 63 млрд. долара. Сегашното дело е само началото, защото до края на януари Monsanto получи искове, свързани с глифозат, от около 11 200 ищци в САЩ. Вчера акциите на компанията поевтиняха с 2,92% до 54,90 евро.