Започна третото издание на Националния овцевъден събор. Над 120 изложители с 1100 животни – овце, кози, кучета и коне участват в Събора на овцевъдите в България, който се провежда от 3 до 6 май 2014 година край Петропавловския манастир между Велико Търново и Лясковец.

 

 

За пореден път една добра инициатива събра на едно място българските животновъди, посочи Симеон Караколев, организатор на Събора и председател на Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ).

 

 

Форумът се провежда със съдействието на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Животновъдството е символ на българщината и Националният събор на овцевъдите го доказва. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който откри Третото издание на събора. „Българинът е свързан с животновъдството от древността. Животновъдството е основният отрасъл от селското стопанство. Животновъдството е отдаденост, ежедневен труд и постоянство“, подчерта още министър Греков.

 

 

Официалният старт на Събора беше даден с прерязване на лентата от министъра на земеделието проф. Димитър Греков, Симеон Караколев и кмета на Лясковец Ивелина Гецова.

 

 

Животновъдни асоциации от 14 европейски държави участват в третото издание на Националния събор на овцевъдите.  

 

В рамките на събора са предвидени специализирани изложения - Национално изложение на Плевенска черноглава овца; Изложение на породисти овце, кочове, агнета и кози; Национален селекционен преглед на Каракчанско куче.

 

 

 

В програмата на Събора са включени състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др.

 

 

 

Като част от празника над 2 000 изпълнители и участници ще се включат във второто издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони в България.

 

 

 

Съборът се организира от Сдружение Национален събор на овцевъдите в България и Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

 

 

 


 

На събора Тайтън Машинъри България представя техника за животновъдните стопанства с марките Case IH, Merlo, Lely и други:
 

 

 

Тази година изложбената площ и шатрите на събора се разполагат на 80 кв.м. Край Петропавловския манастир е обособена зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, минимандри, с участието на фирми, предлагащи различна селскостопанска техника, сред които Тайтън Машинъри България.

 

 

 

Ще се проведат още: Изложения на биологични и традиционни храни; Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството; Народни борби; Кулинарни шоу програми, Народни веселби и нестинари.

 

 

 

 

 

Очаква се третият Национален събор на овцевъдите в България да бъде посетен от над 130 000 души. Само в първия ден на форума организаторите отчетоха над 30 000 посетители.

 

 

 


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!