Пети събор на зеленчукопроизводителите ще събере в добруджанското село Одринци градинари от региона, съобщи кметът на населеното място Атанас Атанасов. Той  ще се проведе в събота, 10 август. Селото е известно със 100-годишни традиции в отглеждането на зеленчуци. Продукцията се е търсела в цяла Добруджа. Около 300 са днес жителите на селото, голяма част от които имат открити градини или оранжерии. 

Земеделието връща двама млади от чужбина


Зеленчуци се гледат там, където има вода. Още преди векове районът около Одринци е бил известен със своите кладенци. Днес регистрираните водоеми в селото са над 110, а общинските са 5. Важен източник на вода е реката, около която възниква населеното място и която е своеобразен сбор на водите от околните хълмове. В близост е и най-големият язовир в Добричка област. 


Почти 30 % от земеделските производители в Добричка област се занимават със зеленчукопроизводство. Голяма част от тях живеят и обработват градините си в района на селата Одринци, Долина, Орлова могила. Около 2 % или 52 000 дка от обработваемите площи в Добруджа се заемат от зеленчукови градини.


„Празникът на градинаря в село Одринци се превърна в истинско събитие през годините, което хората очакват и в което се включват”, поясни Георги Градинаров от Инициативния комитет. Земеделският стопанин отглежда домати в оранжерия, разположена върху 500 кв.м. „Селото се е специализирало в отглеждането на зеленчуци и така домакинствата изкарват прехраната си”, допълва Градинаров. 


Българският градински домат през настоящата година е дефицитна стока. Ако се появи на пазара, то цената му е висока.

„Има внос, но той също не може да отговори на търсенето на домати”, допълни още Георги Градинаров и уточни: „На събора ще покажем истински градински домати, отгледани от хората в селото”. 


Празникът на зеленчукопроизводителя в Одринци ще бъде съпътстван от изложба на зеленчуци, които се произвеждат на място. Изложителите ще получат сертификати – за най-млад и най-възрастен градинар, за най-добър производител на даден зеленчук, за най-качествен разсад и т.н. Сертификатите ще се раздават от най-старшия зеленчукопроизводител в региона – 78-годишния Цветан Йорданов. Преди 50 години той е ръководел зеленчукова бригада в селото и от тогава не се е откъсвал от градинарството.